Site Overlay

Bio

Na drie zomers schrijven en opnemen, verscheen begin 2023 de vijfdelige singlereeks ‘Tweelingen’ en het geheel akoestische album ‘Schaduwrijm’.

Steven van der Steen schrijft melodieuze luisterliedjes die uitgesproken akoestische-gitaarpartijen bevatten evenals Nederlandse teksten, die uitblinken door hun ‘schaduwrijm’: een term die Drs. P. en ex-cabaretier Kees Torn ooit gebruikten voor poëzie waarin het centrale woord ontbreekt. Het resultaat is een warm bad van taal en klank, dat een ieder in het publiek uitdaagt om met eigen interpretatie mee te dromen.

Voor zijn voormalige band ‘Earial’ heeft Steven in totaal vier albums en een EP uitgebracht (zowel Engels- als Nederlandstalig), die hij zelf schreef en opnam. De band viel in 2014 uiteen, maar Steven besloot onder dezelfde naam alleen verder te gaan en zijn teksten voortaan in zijn moedertaal te schrijven.

Toen hij met enkel een akoestische gitaar andere versies van z’n nummers begon te spelen, werden veel van z’n liedjes daardoor complexer, kwetsbaarder en authentieker dan de oorspronkelijke bandversies.

Na succesvolle optredens in deze nieuwe stijl besloot hij om het materiaal op te nemen, een nieuw album te schrijven en alleen nog maar akoestisch te spelen. De komende tijd zal de liedjesschrijver daarom op diverse podia te zien zijn met intieme shows vol warme klanken, eigenzinnige poëzie en persoonlijke verhalen.

Vanwege z’n liefde voor alternative, indie, punk en surf is Steven naast het schrijven van eigen werk regelmatig actief als gitarist/composer in bands, waarmee hij in binnen- en buitenland optreedt en soms in de studio te vinden is. Hij stond in zalen als Paradiso en de Melkweg en speelde in Italië op het grootste surffestival van Europa. Ook opende hij voor de punkers van Wild Flag, surflegendes Dick Dale en The Phantom Four en tourde hij daarnaast in het Verenigd Koninkrijk en in China en verscheen hij op de Russische televisie.